Spring op je Stella e-bike
Dankzij het gunstige fiscale beleid in België kan fietsleasing vaak voordeliger zijn dan een aankoop, met potentiële besparingen tot wel 40% in vergelijking met een privéaanschaf. Neem dit in overweging wanneer uw werkgever fietsleasing of een cafetariaplan aanbiedt.
Fietsleasing via je werk
- Fiscaal voordelig, betaling via je brutoloon
- All in formule
- Combineerbaar met fietsvergoeding
- Restwaarde kan voor een mooie bonus bij herverkoop zorgen
Het is ook de moeite waard om met je werkgever te praten over een belastingvrije fietsvergoeding. Hoewel je werkgever niet verplicht is om deze vergoeding te betalen, is het voor beide partijen een fiscaal voordelige manier om jou te belonen.
Een belangrijk voordeel van de bedrijfsfiets is dat je deze onbeperkt privé mag gebruiken. In tegenstelling tot een bedrijfswagen hoef je geen Voordeel Alle Aard (VAA) te betalen voor de kilometers die je in je vrije tijd aflegt.
Hoe werkt fietsleasing nu net?
Net zoals bij een bedrijfswagen is het leasen of via huurkoop verkrijgen van een bedrijfsfiets een overeenkomst waarbij je op lange termijn een fiets huurt. Wanneer je dit via je werkgever doet, zijn er drie partijen betrokken: de fietsleverancier, je werkgever en jijzelf.
Je werkgever leaset de fiets rechtstreeks bij de fietsleverancier of via een tussenpartij, de leasinggever. Samen sluiten jullie een overeenkomst af voor een bepaalde periode. Tijdens deze periode krijg jij als werknemer de fiets in bruikleen. De kosten voor de huur worden afgetrokken van je brutoloon of kunnen worden betaald via een cafetariaplan. Als het leasecontract afloopt, lever je de fiets in bij de fietsleverancier. Op dat moment heb je de keuze om een nieuwe fiets te kiezen of om de huidige fiets over te nemen tegen een restbedrag.