Remmen en remsystemen
Snel en veilig tot stilstand
Stella e-bikes zijn uitgerust met een krachtige motor, die elektrische ondersteuning biedt tot 25 kilometer per uur. Het is daarom logisch dat onze e-bikes beschikken over een even krachtig remsysteem, om weer snel en veilig tot stilstand te komen. Welke remmen worden toegepast op een elektrische fiets?
Meerdere manieren om te remmen
Schijfremmen
Met een schijfrem wordt tijdens het remmen door remblokjes druk uitgeoefend op een metalen schijf naast de naaf van het wiel. Door de uitgeoefende weerstand remt de fiets af. Schijfremmen hebben een korte remweg, ongeacht de weersomstandigheden. Ze zijn wel gevoelig voor bijvoorbeeld roest, waardoor ze kwetsbaar zijn en veel onderhoud nodig hebben. Schijfremmen zitten op de wat duurdere e-bikes, vaak op de sportieve uitvoeringen.
Eigenschappen:
- Sportieve uitstraling;
- Kortste remweg;
- Remkracht kun je doseren.
Hydraulische remmen
Een hydraulische schijfrem werkt met oliedruk. De druk in de kabel wordt opgebouwd doordat de olie wordt samengeperst. Oliedruk is heel goed te doseren en je kunt ook een stuk steviger remmen. Schijfremmen hebben een korte remweg, ongeacht de weersomstandigheden. Hydraulische remmen hebben haast geen onderhoud nodig, want dit fietsonderdeel is gesloten. Zo nu en dan moeten de remblokjes vervangen worden, maar afstellen is niet (vaak) nodig. Qua aanschaf is een hydraulisch systeem een stuk duurder.
Eigenschappen:
- Betrouwbaar remsysteem;
- Zeer korte remweg;
- Haast geen onderhoud.
V-brakes (velgrem)
De velgrem, ook wel V-brake genoemd, remt simpelweg doordat je een kunststof remblokje tegen de velgrand drukt. De remblokken hebben een groot remoppervlak, zodat je de e-bike snel tot stilstand kunt brengen. Door het gebruik van moderne kunststoffen hebben deze remblokjes meer grip. Het nadeel van V-brakes is dat ze sneller slijten en hierdoor eerder vervangen moeten worden. Bovendien vermindert de werking wanneer ze nat worden. Bij regenachtig weer zijn ze dus minder geschikt.
Eigenschappen:
- Remmen goed bij droog weer;
- Korte remweg;
- Simpele en effectieve werking.
Rollerbrakes
Rollerbrakes zijn de moderne variant van de bekende trommelremmen. Ze zijn onderhoudsvrij en slijten veel minder snel dan bijvoorbeeld V-brakes. Rollerbrakes remmen door middel van ‘uitzettende rollers’ die in een oliebad liggen. Deze rollers liggen evenwijdig om een as. Tijdens het remmen draait een gekarteld wiel. Door deze kanteling duwen de kartels de rollers tegen een remschoen. De remschoen duwt vervolgens tegen het remoppervlak. Hierdoor ontstaat remkracht en komt de fiets tot stilstand. Een koelschijf met ribben voert de ontstane warmte vervolgens af. Doordat de rollerbrakes in een oliebad liggen, zijn ze ook zo goed als onderhoudsvrij. Dit in tegenstelling tot traditionele trommelremmen.
Eigenschappen:
- Onderhoudsvrij;
- Werkt goed bij nat weer;
- Duurzaam remsysteem (velg slijt niet).
Terugtraprem
Wie kent de traditionele terugtraprem niet? Door achteruit te trappen remt een krachtig remsysteem op het achterwiel. De remvoeringen worden tegen de binnenkant van het naafhuis gedrukt. Dit remsysteem komt nog weinig voor, omdat bovenstaande remsystemen beter geschikt zijn. Bij een terugtraprem heb je immers minder remvermogen. Standaard zijn onze e-bikes uitgerust met V-brakes, rollerbrakes of hydraulische schijfremmen. Het is echter mogelijk een e-bike uit te rusten met een terugtraprem, bijvoorbeeld voor reumapatiënten, die moeite hebben met het inknijpen van de handrem. Ombouw tot terugtraprem is alleen mogelijk bij fietsen met een gesloten kettingkast.
Eigenschappen:
- Onderhoudsvrij;
- Veilige rem;
- Werkt eenvoudig.
Vraag de gratis e-bike brochure aan!
Boordevol informatie over Stella, actuele prijzen en nog veel meer. Je hebt hem zo in je mailbox!
- Ruim 250.000 keer aangevraagd
- Bekijk alles thuis op de bank